Co się czai w wodzie z kranu?

Woda z kranu to powód nieustannych sporów. Jedni namawiają nas do jej picia, a drudzy twierdzą, że jest niebezpieczną trucizną. Pora wziąć ją pod lupę!

A jak u Was smakuje „Kraniczanka”? :)

Źródła:
– Elżbieta Fąfara – „Opracowanie dot. wody z kranu”, Oddział Laboratoryjny Higieny Komunalnej
– Monika Derkowska-Sitarz, Anna Adamczyk-Lorenc – „Wpływ składników mineralnych rozpuszczonych w wodzie pitnej na organizm człowieka”
– Zbigniew Jethon – „Opracowanie na temat wody pitnej i aparatów osmotycznych”, przeprowadzone przez Katedrę Higieny Akademii Medycznej we Wrocławiu
– Wojciech Ciężkowski, Andrzej Zuber – „Wody słodkie i mineralne”
– Publikacje Polskiego Towarzystwa Magnezjologicznego

Dziękuję za konsultację pracownikom Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie.

Udostępnij: