Jak powstają słodkie żelki? Poznaj drogę z ust do… rzeźni

Żelki mają swoich zatwardziałych wyznawców. Trudno się dziwić – są kolorowe i słodkie. Niektórym ten rodzaj słodyczy może jednak obrzydzić proces produkcji.

Prezentowane nagranie jest o tyle ciekawe, że odwraca cały mechanizm. Widzimy nietypową drogę – od żelka w buzi zadowolonego konsumenta, do obrazka dostarczyciela głównego składnika, czyli świni.

Nie ma w tym wielkiej tajemnicy. Jeśli w składzie żelków znajduje się żelatyna wieprzowa, tutaj znany przykład, trzeba będzie ją jakoś pozyskać. Żelatyna to nic innego jak produkt pochodzący z gotowania kości, chrząstek, ścięgien i innych produktów zwierzęcych zawierających kolagen (białko zwierzęce). Żelatyna bardzo łatwo zmienia się w żel, co czujemy na zębach przegryzając ten rodzaj słodyczy.

Wiesz już więcej, żelki pozostają takie same jak były. Masz ochotę na następnego? :)

Nagranie powstało dla belgijskiej telewizji VRT w cyklu dotyczącym stanu naszej wiedzy o produktach spożywczych. Jego reżyserem jest Alina Kneepkens.

Źródło:

Niektóre ciekawe artykuły i filmy zarezerwowane są wyłącznie dla członków Klubu Polimatów, do którego w łatwy sposób możesz dołączyć. Poczytaj, jakie przywileje daje członkostwo, albo od razu zapisz się korzystając z formularza poniżej. Do zobaczenia! :)

Szanujemy Twoją prywatność i nie udostępniamy osobom trzecim danych członków Klubu Polimatów. Sami nie znosimy spamu, więc Twoje dane są u nas bezpieczne, a wiadomość będziesz otrzymywać niezbyt często. Jeśli formularz nie wyświetla Ci się prawidłowo to wyślij pustego maila (bez tematu i treści) na adres: klubpolimatow@getresponse.net i również będzie dobrze.

Udostępnij: