• 2

Czekolada faktycznie szkodzi psom, ale nie ma powodu do paniki. Ile słodyczy może „wsunąć” nasz pupil?

czytaj dalej

  • 2 lutego 2015
  • Grzegorz Ptasiński
  • Przyroda

Prawdopodobnie większość z was (a już na pewno tych, którzy są szczęśliwymi posiadaczami psów) słyszała o tym, że nie należy pozwalać im jeść czekolady. Ten smakołyk w brzuchach naszych czworonożnych pupili może doprowadzić do bardzo poważnych powikłań zdrowotnych, a nawet do śmierci.

Mniej więcej do tego ogranicza się wiedza przeciętnego posiadacza psa. Ale dlaczego właściwie psy nie powinny jeść czekolady? Co w tym słodkim przysmaku działa na nie tak negatywnie i dlaczego?

Na zatrucie czekoladą podatne są nie tylko psy. Dotyczy ono tak naprawdę większości hodowanych przez nas zwierząt domowych, w tym m.in. kotów, fretek, czy nawet papug. Jednakże większość z tych zwierząt czekoladą zwyczajnie nie jest zainteresowana. Koty nie są w stanie odbierać słodkiego smaku, co sprawia, że dla większości z nich czekolada jest raczej mało atrakcyjna.

Psy zdecydowanie doceniają smak wszelkich słodyczy. Nie jest to (poza wywoływaniem uśmiechów na twarzach szwajcarskich mistrzów) nic dobrego. Skłonności do pożerania słodyczy u ludzi mogą poskutkować co najwyżej koniecznością diety, u psów mogą być śmiertelne. A wszystkiemu winna jest substancja (alkaloid), obecna w czekoladzie i ziarnach kakaowca, znana nam pod nazwą teobrominy.

(czytaj dalej)

  • 1

Co za dużo, to niezdrowo

czytaj dalej

  • 8 stycznia 2015
  • Andrzej Kotarski
  • Przyroda

Poznajcie wyjątkowo głodną i równie… głupią rybę. Pożeracz czarny to stworzenie godne swojej nazwy.

Potrafi pochłonąć kościstą rybę, która ma 10 razy większą masę od niego samego. Nie przeszkadza mu nawet dwukrotnie większa długość ofiary. Niestety, czasem może się przejechać na swoim apetycie.

(czytaj dalej)

  • 1

Śnieg pod mikroskopem

czytaj dalej

  • 7 stycznia 2015
  • prof. Jerzy Kierul
  • Przyroda

Za oknem mamy mnóstwo materiału badawczego. Jak tworzą się malownicze płatki śniegu? Nauka i na ten dylemat ma, chłodną – jakby inaczej, odpowiedź.

Kiedy zaczyna padać śnieg, wraca na chwilę dziecięca świeżość spojrzenia, jakby oczy pozbywały się szarej błony lat. Johannes Kepler w płatku śniegu dostrzegał pieczęć duszy Ziemi, Ziemia bowiem nie była dla niego jedynie martwą bryłą, posiadała pewne zdolności geometryczne, których udzielił jej Stwórca-Geometra. Rozważania swe umieścił w dziełku Noworoczny podarek albo o sześciokątnych płatkach śniegu (przełożonemu na polski!).

(czytaj dalej)

  • 0

Pobzykamy? | Polimaty Plus

czytaj dalej

  • 20 października 2014
  • Radosław Kotarski
  • Przyroda i TV

Czy ludzkość da radę bez pracy pszczół, wbrew temu co głosi popularne wierzenie? Kto jest większym pacyfistą – trzmiel czy pszczoła? Odpowiadam na wasze pytania z odcinka o żółto-czarnych przyjaciołach.

(czytaj dalej)

  • 1

Apteka w grzybowym kapeluszu

czytaj dalej

Kurki mają więcej beta karotenu niż np. marchewka, boczniaki wykazują silne działanie przeciwmiażdżycowe, a pieczarki mogą chronić przed depresją. Grzyby nie tylko są smaczne, ale i zdrowe. W lesie zbierajmy jednak tylko te, które dobrze znamy – mówi dr hab. Bożena Muszyńska.

– Z zatruciami grzybami jest trochę tak, jak z wypadkami lotniczymi. Zdarzają się niezwykle rzadko, ale jak się już zdarzą, to wszyscy o nich mówią – ocenia specjalistka Collegium Medicum UJ.

(czytaj dalej)

  • 2

Pobzykamy? | Polimaty #60

czytaj dalej

  • 30 września 2014
  • Radosław Kotarski
  • Przyroda i TV

Niektórzy mawiają, że kobiety są jak pszczoły, bo noszą miód na ustach, ale żądło mają zawsze w pogotowiu. Inni twierdzą, że mężczyźni są jak pszczoły, bo pobzykają i uciekają. Jaka jest prawda? :)

Zapraszam na Polimaty o tych pożytecznych owadach ze mną i moją żoną w oscarowych rolach rodziny pszczół! :)

(czytaj dalej)

  • 0

Perfekcja biegu geparda

czytaj dalej

  • 22 września 2014
  • Redakcja Polimaty.pl
  • Przyroda i TV

Gepardy biegają najszybciej. Maestrię ich ruchu udało się złapać na kamerze w 1200 klatkach na sekundę. Dzięki tak niskim obrotom możemy dokładnie obserwować fenomenalną technikę biegu geparda przy prędkości przekraczającej 120 km/h. 

(czytaj dalej)

  • 7

Leśny zabójca

czytaj dalej

  • 11 września 2014
  • Redakcja Polimaty.pl
  • Przyroda

Muchomor sromotnikowy, jest najbardziej trującym organizmem naturalnie żyjącym w Polsce. Jeden owocnik może wytruć całą rodzinę. Nasz organizm nie potrafi rozkładać substancji trujących w nim zawartych.

W muchomorze sromotnikowym znajduje się wiele substancji trujących, które rozkładają się dopiero w temperaturze powyżej 260-300 st. Celsjusza. Dlatego organizm człowieka nie potrafi sobie z nimi poradzić.

– To nieprawda, że taki gatunek można zebrać, ugotować, wodę odlać i jeść. To nie dotyczy tego gatunku grzyba. Wystarczy jeden owocnik – 50 g – by wytruć całą rodzinę. W Polsce w naturze nie ma równie silnej trucizny – powiedział PAP prof. Andrzej Grzywacz ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

(czytaj dalej)

  • 0

Rebelia w ulu

czytaj dalej

  • 4 września 2014
  • Redakcja Polimaty.pl
  • Przyroda

W pszczelej rodzinie co jakiś czas wykluwają się robotnice – rebeliantki, które zamiast dbać o inne pszczoły, inwestują we własny rozwój. Nie są jednak zagrożeniem dla całej rodziny. Dezorganizują jej życie na miesiąc, a gdy umrą, wszystko wraca do normy.

Chwilowym zawirowaniom w pszczelej rodzinie winna jest rójka, czyli moment, kiedy matka wraz z częścią robotnic wyfruwa z gniazda, aby w innym miejscu założyć nową rodzinę. – W gnieździe pozostaje wtedy część robotnic, ale też jaja, larwy i poczwarki. To właśnie z nich rozwiną się samolubne osobniki – opisuje Karolina Kuszewska z Instytutu Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego.

(czytaj dalej)