• 0

Wszystko w jednym | Millematy #20

czytaj dalej

  • 30 listopada 2015
  • Radosław Kotarski
  • Ekonomia i TV

Dawniej gazetę czytano tylko na papierze. Później doszła wersja internetowa lub dźwiękowa. Tę samą gazetę mogliśmy zatem przeglądać na różne sposoby. To multikanałowość, czyli korzystanie z kilku dostępnych wariantów.

Od niedawna poszliśmy o krok dalej. Czym jest omnikanałowość? „Omni” to po łacinie wszelki. Jak wygląda działanie na wszelakich kanałach? Odpowiedź w nowych Millematach.

(czytaj dalej)

  • 0

Jak świat widzą zwierzęta?

czytaj dalej

  • 24 listopada 2015
  • Redakcja Polimaty.pl
  • Przyroda i TV

„Mieć sokole oko” lub „być ślepym jak kret”. Odniesienia do wzroku zwierząt na stałe zadomowiły się w naszym języku. Ale jak to jest w rzeczywistości?

Oto przedstawienie świata z perspektywy psa, kota, ptaka, muchy, węża, rekina, rybki i szczura. Obok, dla porównania, ten sam obraz widziany ludzkimi oczami.

(czytaj dalej)

  • 0

Gdzie jest nasz Młodzieniec? | Polimaty Plus #73

czytaj dalej

  • 2 listopada 2015
  • Radosław Kotarski
  • Sztuka i TV

Ile może być warty „Portret młodzieńca”? Jak wiele polskich skarbów rozkradziono w czasie II wojny światowej? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w Plusie na temat zaginionego arcydzieła Rafaela Santi.

Książkę „Nic bardziej mylnego”, której WCALE NIE widać w odcinku można dostać w wielu miejscach… (Wydawnictwo Znak, Empik, Matras, Bonito, Gandalf, itp.) Dajcie znak jak się podoba! :)

(czytaj dalej)

  • 2

Polimaty podróżują z historią | Przy staropolskim stole

czytaj dalej

  • 31 października 2015
  • Andrzej Kotarski
  • Historia i TV

Jest jeden element, który przy realizacji „Podróży z historią” wracał nieustannie. Zarówno w przypadku latarnika, Tatara lub obrońcy Gdańska chcieliśmy wiedzieć co trafiało do ich garnków. Dlatego nie powinno nikogo zdziwić, że osobny odcinek poświęciliśmy staropolskiej kuchni.

Jedzenie jest tak ważne, że poświęcono mu zdanie uznawane za pierwsze w historii naszego języka. W XIII-wiecznej Księdze henrykowskiej mamy „Day, ut ia pobrusa, a ti poziwai”, co można tłumaczyć na „Daj, ać ja pobruszę, a ty poczywaj” lub dosłownie „Daj, niech ja pomielę, a ty odpoczywaj”. To zdanie męża, który chce ulżyć swojej żonie i oferuje pomoc przy mieleniu ziarna. Taki średniowieczny dżentelmen!

W niedzielnym odcinku zobaczycie, które danie można nazwać królem lub królową polskich stołów. Tu przekonacie się natomiast o naszej wielkiej miłości do chleba oraz zobaczycie co wspólnego ma post i… bóbr.

(Odcinek „Podróży z historią” o staropolskiej zagrodzie znajdziesz tutaj!) 

(czytaj dalej)

  • 1

Polimaty podrózują z historią | Twierdza Wisłoujście

czytaj dalej

  • 17 października 2015
  • Andrzej Kotarski
  • Historia i TV

W kolejnym odcinku „Podróży z historią” Radek z ekipą zabierze Was do miejsca unikatowego na skalę europejską. Twierdza Wisłoujście w Gdańsku to dobrze zachowany przyczółek, dzięki któremu dało się kontrolować kluczowy szlak transportowy w dawnych czasach, czyli Wisłę. U samego ujścia, jak sugeruje nazwa twierdzy.

Spacer to tym urokliwym miejscu i opowieść o życiu mieszkańców to zadanie odcinka „Podróży”. Tutaj przekonacie się, że o mały krok nie mielibyśmy czego pokazywać. Wojna, zaniedbania i głupie pomysły poważnie zagroziły Twierdzy, ale ta oparła się nie tylko wielu najazdom, ale i takiej wybuchowej mieszance…

(Odcinek „Podróży z historią” o Twierdzy Wisłoujście znajdziesz tutaj!) 

(czytaj dalej)

  • 0

Utracony na Dolnym Śląsku | Polimaty #73

czytaj dalej

Ktoś inny, znacznie ważniejszy niż tzw. „Złoty Pociąg”, był widziany po raz ostatni i utracony na Dolnym Śląsku. Co najgorsze – nie ma go z nami już od ponad 70 lat.

Gdzie jest „Portret Młodzieńca” Rafaela Santi? Poszukajmy śladów najsłynniejszego zaginionego dzieła sztuki po II wojnie światowej.

(czytaj dalej)