• 1

Jak odchudzić ryż i uratować Azję?

czytaj dalej

  • 27 marca 2015
  • Andrzej Kotarski
  • Zdrowie

Ryż żywi Azję. Niemal każdy tamtejszy posiłek składa się z „białej magii” (bez skojarzeń, fani kokainy:). Szacuje się, że 90 procent światowej konsumpcji tego dobra odbywa się właśnie w Azji. Ryż zawrotną karierę robi też w reszcie świata.

Ryż zrobił furorę, bo jest tani, prosty w przygotowaniu i pasuje niemal do każdego dania. Niestety, nie jest też zbyt dietetyczny. W kubeczku gotowanego ryżu znajdziemy około 200 kilokalorii. Zawarta w nim skrobia zmienia się w cukry. To prowadzi do zwiększonego ryzyka otyłości i cukrzycy. Widać to szczególnie po biedniejszych krajach Azji, w których niezbyt wartościowa dieta prowadzi do dużej fali otyłości.

Naukowcy ze Sri Lanki wpadli jednak na sposób, który pozwala obniżyć kaloryczność ryżu nawet o połowę. Nie trzeba go faszerować chemikaliami ani poddawać skomplikowanym procedurom. Wystarczy nieco zmienić sposób jego gotowania. W jaki sposób?

(czytaj dalej)

  • 5

Masz 96% szans na przeżycie wypadku samolotowego. Nie zmarnuj ich!

czytaj dalej

Wiemy, że lot samolotem jest dużo bezpieczniejszy niż jazda samochodem. Mimo wszystko część ludzi panicznie boi się oddania swoich losów w ręce pilota. „Może wypadków lotniczych jest mniej, ale jak się zdarzy, to już po mnie”. Okazuje się, że nic bardziej mylnego!

Badania wskazują, że w wypadkach samolotowych ginie tylko… 4 procent osób! Statystycznie mamy więc 96% prawdopodobieństwo wyjścia z awaryjnej sytuacji w jednym kawałku!
(czytaj dalej)

  • 0

Bajzel, który uratował miliony osób

czytaj dalej

Powstanie penicyliny to opowieść o wyczekiwanym urlopie, brudnych naczyniach i zaniedbaniach. W jaki sposób bałaganiarstwo jednego człowieka wpłynęło na życie milionów? 

Był sierpień 1928 roku. Alexander Fleming potrzebował wakacji. Badania naukowe i praca na uniwersytecie na Wydziale Bakteriologii sprawiały, że nie miał zbyt wiele czasu dla żony Sary i 4-letniego synka Roberta. Dodatkowo prowadził jeszcze niewielką praktykę lekarską. Ostatecznie uległ namowom żony i obiecał jej, że przez całe dwa tygodnie nie przekroczy progów londyńskiego St. Mary’s Hospital. Jak się potem okazało, długość urlopu Fleminga nie była bez znaczenia dla współczesnej medycyny.

Kiedy 3 września 1928 r. wrócił do swojej pracowni, zauważył tam to co zwykle. Bałagan. W rogu pomieszczenia, tak jak je zostawił, leżał stos naczyń, z których korzystał jeszcze przed urlopem. Niestety, nie należał do pedantów. Zawsze znajdował jakiś powód, żeby nie sprzątać, co, niestety, potem odbijało się na jakości pracy w laboratorium. Z miną człowieka, który wie co to poświęcenie, zakasał rękawy i zaczął przenosić do zlewu stare naczynia. W pewnym momencie zauważył jednak coś, czego do tej pory nigdy nie obserwował.

(czytaj dalej)

  • 0

Cukier – brązowe nieporozumienie, czyli nie warto przepłacać

czytaj dalej

Cukier powszechnie uznawany za używkę co roku produkowany jest na świecie w ilości ponad 130 milionów ton. Około 30% tej ilości trafia do naszych kuchni jako produkt codziennego użytku. Powszechnie wiadomo, że zbyt duże spożycie cukru szkodzi zdrowiu. Wiele osób uważa, że zamieniając „biały kryształ” na brązowy czy trzcinowy wybiera zdrowszy produkt.

Jedyna różnica pomiędzy cukrem trzcinowym a buraczanym jest taka, że pochodzi z dwóch różnych roślin. Proces otrzymywania również nieco się różni, jednak efektem końcowym jest ten sam produkt – sacharoza o jak najwyższej czystości. Zawartość sacharozy w białym cukrze spożywczym nie może być niższa niż 99,7% i nie ma znaczenia czy została pozyskana z trzciny czy buraka.

(czytaj dalej)

  • 1

Skandalistka II Rzeczpospolitej. Z brawurą o seksie, menstruacji, antykoncepcji…

czytaj dalej

Seksualność to obecnie temat poruszany tak często, że mówią o nim i politycy, i nastolatki. Mimo to, pewne szczegóły dotyczące fizjologii wciąż są w stanie budzić zniesmaczenie.

Weźmy chociażby taki opis kobiety podczas menstruacji: „Dokuczliwa planeta, rozbiwszy nad nią banię klęsk psychicznych, poróżniwszy ją z najbliższymi, obrzydziwszy jej życie, odprowadza jej wreszcie krew z mózgu, osłabia mięśnie, rozłupuje krzyże, wyżyma macicę i powoduje krwotok czasem bardzo poważny”.

Jednakże bardziej zaskakującym faktem niż dosadność opisu jest fakt, że powstał on w Polsce przed II wojną światową. Przed wami Irena Krzywicka, skandalistka II Rzeczypospolitej. Skalę emocji, jakie wzbudzała, dobrze oddają wspominane przez nią po latach telefony. Dzwoniący nie przebierali w obelgach oraz groźbach, m. in. oblania witriolem i morderstwa.

(czytaj dalej)

  • 0

Przełykanie na rentgenie (wideo)

czytaj dalej

Kiedyś już zaglądaliśmy do wnętrza ludzkiego organizmu za pomocą rezonansu magnetycznego. Teraz czas na kulisy pracy części układu pokarmowego widzianego oczami promieniowania rentgenowskiego. 

Na szczęście dla wrażliwych, pokazany jest górny odcinek tego układu, a nie ten, na którym wszystko się kończy :)

Oto przełykanie. Niby tak proste, a przy tym bardzo przemyślane. Choć jedzenie oglądane z tej perspektywy wygląda nieco mniej apetycznie…

(czytaj dalej)

  • 0

Żyjemy dłużej!

czytaj dalej

  • 21 stycznia 2015
  • Redakcja Polimaty.pl
  • Zdrowie

– Przeciętna długość życia mężczyzn w Polsce wynosi 73 lata i wydłuża się szybciej niż w tzw. unijnej piętnastce – informuje prof. Bogdan Wojtyniak. Polacy mają jednak wiele do nadrobienia w porównaniu do zachodnich Europejczyków. Niepokojąco spadło natomiast tempo wydłużania się życia Polek; jest ono wolniejsze niż u kobiet w Europie Zachodniej.

Z najnowszych danych wynika, że w latach 2001-2013 długość życia mężczyzn w naszym kraju wzrosła z 66 do 73 lat, czyli o 7 lat. – To dużo, ale trzeba pamiętać, że mężczyźni w naszym kraju nadal żyją o 6,1 lat krócej niż w Europie Zachodniej – podkreśla w rozmowie z PAP prof. Bogdan Wojtyniak z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie.

(czytaj dalej)

  • 0

Nie zabijaj, ale zapobiegaj

czytaj dalej

1916 rok. Do kliniki na Brooklynie weszła grupka policjantów z obyczajówki. Miarka się przebrała i trzeba było ukrócić ten proceder. 

– Jesteście aresztowane! Konfiskujemy cały tej bajzel! – krzyczał szef ekipy.

– Przecież nic złego nie zrobiłyśmy. Chcemy tylko pomóc kobietom i dać im wybór – odpowiedziała Margaret Sanger. Na próżno. Dziesięć dni po otwarciu pierwszej kliniki kontroli urodzeń w Stanach Zjednoczonych, musiała zwijać swój biznes. Wszystkie środki antykoncepcyjne zostały zatrzymane przez policję.

(czytaj dalej)

  • 6

Rozwiane mity na temat jedzenia

czytaj dalej

  • 24 października 2014
  • Redakcja Polimaty.pl
  • Zdrowie

Szpinaku nie trzeba gloryfikować, bo przyswajamy tylko 1 proc. zawartego w nim żelaza. Pomidora w sałatce warto ochronić warstewką tłuszczu zanim wkroimy do nich ogórka, który zabierze witaminę C.

Nie miejmy też złudzeń co do brązowego cukru, w łyżeczce ma tylko 3 kcal. mniej niż biały. Czy można łączyć wszystkie grupy produktów? Jak zdrowe jest mleko?

(czytaj dalej)